Lyv is nu Congestion Service Provider (CSP)

Sinds afgelopen dinsdag (13 februari 2024) mag Lyv zich een Congestion Service Provider (CSP) noemen en zijn we toegevoegd in het CSP-register van Tennet. Mooi nieuws, want daarmee kunnen we als tussenpartij optreden tussen grootzakelijke klanten en de netbeheerder om netcongestie te voorkomen. Dit kan erg verdienstelijk zijn als je bedrijf flexibel vermogen kan aanwenden. In dit artikel leggen we het uit.

Wat is een CSP?

CSP staat dus voor Congestion Service Provider. Deze rol voor marktpartijen is er met de nieuwe Netcode elektriciteit, die voorschriften voor netbeheerders en -gebruikers bevat, bijgekomen. Een CSP helpt om netcongestie te voorkomen op het stroomnet en fungeert als tussenpartij tussen de netbeheerder en grootzakelijke klanten. Een CSP biedt congestiemanagementdiensten aan voor 1, maar vaak meerdere, grootzakelijke klanten die flexibel vermogen hebben.

Wat doet een CSP?

Op het moment dat er een netcongestieprobleem is in een bepaald gebied krijgen CSP’s hier een bericht over. Op dat moment kijkt de CSP of er grootzakelijke klanten zijn in de portefeuille van de CSP met geschikt flexibel vermogen. Is er een match dan reageert de CSP op het bericht om een contract met de netbeheerder af te sluiten of vrij te bieden op een platform genaamd GOPACS. Op dit platform geven netbeheerders aan wat de behoefte is aan flexibel vermogen. Als er een match is, wordt de CSP geselecteerd en is de CSP aan zet om transportcapaciteit aan te (laten) passen. De CSP krijgt hiervoor een vergoeding.

Hoe kan Lyv als CPS grootzakelijke klanten helpen?

Flexibel vermogen in je bedrijf is te vinden in bijvoorbeeld het bijregelen van zonnepanelen zodat die op een bepaald moment minder terugleveren aan het net. Maar, denk ook aan machines tijdelijk af- of uitschakelen. Het gaat eigenlijk om of er flexibiliteit in het bedrijfsproces te vinden is waardoor het bedrijf tijdelijk de afname en/of teruglevering van stroom kan aanpassen. Als hierop de vraag ja is, dan kan Lyv optreden als CSP en het flexibel vermogen aanwenden om netcongestie te voorkomen. Op deze manier draagt u bij aan het verminderen van de problematiek rondom netcongestie en ontvangt u een financiële vergoeding als beloning.

Meer weten over onze dienstverlening als CSP? Neem contact met ons op.

Op de hoogte blijven van actualiteiten en ontwikkelingen over netcongestie, energiemanagement en batterijen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief