Paniek door slot op stroomnet. Wat zijn de oplossingen?

Het probleem waar veel ondernemers voor vreesden wordt werkelijkheid. De paniek is terecht, tegelijkertijd zijn er ook tal van oplossingen waar je als bedrijf gelijk mee kan starten. Wacht niet! Lees in dit artikel meer over de problematiek en de oplossingen.
netcongestie

Paniek in Nederland, want het elektriciteitsnet gaat in sommige gebieden op slot. Je kan geen (online) krant openslaan zonder met dit nieuws te worden geconfronteerd. En terwijl de politiek debatteert en de netbeheerders naar manieren zoeken om het net uit te breiden, hebben bedrijven er last van.

Is de paniek terecht zo groot?

Ja, bedrijven willen (en moeten) massaal van het gas af om te verduurzamen, maar worden geremd door file op het net. En dat zit niet alleen verduurzaming in de weg, maar ook de groei van je bedrijf. In enkele gevallen krijgen bedrijven helemaal geen aansluiting meer op het stroomnet.

Is het een verrassing?

Nee, niet echt. De netcongestiekaart voor zowel afname als invoeding kleurt al tijden overwegend rood en oranje. En experts in de markt, waaronder Lyv, zijn zich al langer bewust van het probleem en roepen het al een tijdje.

Is er echt een probleem?

Ja en nee. De problemen door netcongestie zijn levensecht en dat er dikkere kabels moeten komen zal ook niemand ontkennen. Tegelijkertijd zien wij dat er oplossingen zijn. De netaansluiting die je nodig hebt als bedrijf wordt bepaald op het maximale vermogen dat nodig is op een bepaald moment. Maar, dit moment is er dus niet altijd, oftewel het basisverbruik is lager dan de pieken en daar ligt een kans om het totaal beschikbaar vermogen door de dag heen veel beter te benutten. Om de stap van aannames naar praktijk te maken is data essentieel. Met hoogfrequent gemeten data kun je als bedrijf feiten ophalen over verbruik, opwek, piekvermogen en herkomst van de gebruikte stroom op actueel, dag- of maandniveau. Pas dan kan je exact vaststellen op welke momenten de schoen wringt en maatregelen nemen om problemen door netcongestie op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan het slimmer aansturen van geschikte apparaten zodat de pieken worden afgevlakt of het toevoegen van zonnepanelen, batterijen of duurzame generatoren. Dat bedrijven nog niet op grote schaal data verzamelen over hun eigen situatie verbaasd ons nog iedere dag. Er zijn tal van oplossingen om toch te groeien en te verduurzamen ondanks dat een grotere aansluiting niet mogelijk is. Wacht dus niet totdat er een dikkere kabel wordt aangelegd, maar start vandaag met de oplossing en ga meten!

Bedrijven kunnen gelijk online Lyv Monitoring afsluiten Je ontvangt dan meetapparatuur en toegang tot het energiemanagementsysteem Lyv Monitoring, zodat de juiste data hoogfrequent wordt gemeten. Na een bepaalde periode ontstaat er een helder inzicht van je energiestromen in het overzichtelijke dashboard. Je ziet precies wanneer, hoe hoog en hoelang bepaalde pieken zijn en de herkomst van de stroom. Met dit inzicht bepaal je op basis van feiten welke optimalisaties het meest (kosten)effectief zijn om meer uit de bestaande aansluiting te halen. Ook voor een collectief van bedrijven hebben wij Lyv Monitoring. Neem dan contact met ons op.

Elke maand op de hoogte blijven van actualiteiten en ontwikkelingen over netcongestie, energiemanagement en batterijen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief