Wat is het verschil tussen een 1-fase en 3-fase aansluiting?

In Nederland worden zowel 1-fase als 3-fase aansluitingen gebruikt. Bij een 1-fase aansluiting gaat er 1 stroomdraad van de hoofdkabel in de weg naar het betreffende gebouw. Bij een 3-fase aansluiting, zijn dat drie stroomdraden. Een 3-fase aansluiting kan daardoor meer vermogen leveren dan een 1-fase aansluiting. Met een 3-fase aansluiting kunt u dus meerdere grotere apparaten aanzetten. De standaard spanning is 230 volt.

Hoe weet u of u een 1 of 3-fase aansluiting heeft?

Nieuwe aansluitingen zijn meestal 3-fase. Toch hebben veel huishoudens nog een 1-fase aansluiting. Dat is niet altijd makkelijk te zien. Om het helemaal zeker te weten, kunt u het navragen bij uw netwerkbeheerder of opzoeken in het klantdossier bij de netwerkbeheerder.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom is nodig voor grote apparaten of machines die veel elektriciteit verbruiken en meer vermogen vragen. Voor krachtstroom is er een 3-fase aansluiting nodig en is er tussen de fases een spanning van 400 volt. In woonhuizen wordt meestal geen gebruik gemaakt van krachtstroom, heel af en toe heeft een elektrische kookplaat krachtstroom nodig maar meestal is dit een 2×230 volt.

Waarom is het belangrijk?

Met de toename van elektrificatie, wordt het nog belangrijker om zorgvuldig met het stroomnet om te gaan. Vaak wordt er een 1-fase zonnepanelen omvormer geplaatst in een 3-fase aansluiting. In de woning kan er dan maar beperkt gebruik worden gemaakt van zelf geproduceerde zonnestroom. Als de omvormer is aangesloten op fase-1 zal de eigen zonnestroom niet gebruikt kunnen worden in fase-2 en fase-3. Het teveel aan stroom zal het net opgaan en de nodige stroom voor de andere fase zal uit het net worden betrokken. Daardoor kan een 1-fase omvormer voor onbalans zorgen op het net en de spanning opdrijven. Om dit te voorkomen kan men in een wijk de 1-fase omvormers gelijkmatig verdelen over de verschillende fasen. Dus niet alle zonnepanelen op fase-1. Netwerkbeheerders hebben daar hulpmiddelen voor maar die zijn niet altijd bekend. Hier vind je meer info. Een andere oplossing kan zijn om bij een 3-fase aansluiting ook een omvormer te plaatsen. Een 3-fase omvormer verdeelt de stroom over de verschillende fasen. Nadeel is dat een 3-fase omvormer vaak wat groter is en niet geschikt voor een beperkt aantal PV panelen. Ook komen er steeds meer apparaten op de markt die fase-gevoelig zijn. Als de fasen niet goed zijn aangesloten, zal het apparaat niet werken.

Elke maand op de hoogte blijven van actualiteiten en ontwikkelingen over netcongestie, energiemanagement en batterijen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief