Onder de congestie groep biedt Lyv oplossingen aan bij een vermogensprobleem. Dat kan op een enkele locatie zijn of in een gebied. Congestie is een brede term waar verschillende deeluitdagingen onder vallen.
Door de snelle toename van duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie, staan onze elektriciteitsnetwerken onder druk. Dit leidt tot een probleem dat bekendstaat als netcongestie of netwerkcongestie. Simpel gezegd betekent congestie dat het elektriciteitsnet overbelast is en niet in staat is om alle opgewekte of gevraagde elektriciteit op elk moment te
vervoeren. Dit heeft grote gevolgen voor zowel energieproducenten als consumenten, en vormt een uitdaging voor de energietransitie.
In Nederland en veel andere landen is het elektriciteitsnet ontworpen voor een traditionele energiemarkt, waarin elektriciteit voornamelijk van grote centrales naar huishoudens en bedrijven stroomde. Door de opkomst van hernieuwbare energieopwekking – denk aan zonnepanelen op daken of windparken – komt er steeds meer stroom op diverse plekken het netwerk binnen. Het bestaande net is hier vaak niet op berekend, waardoor knelpunten ontstaan op specifieke locaties. Congestie kan zowel optreden in gebieden waar de vraag naar elektriciteit erg hoog is, zoals in stedelijke en industriële zones, als in gebieden waar veel energie wordt opgewekt, zoals regio’s met veel wind- of zonneparken. In beide gevallen is het net niet toereikend
Netcongestie heeft verschillende gevolgen, waaronder:
Beperkte Capaciteit voor Nieuwbouwprojecten
In sommige regio’s kunnen nieuwe bedrijven, woningen en zelfs duurzame energieprojecten zich niet direct aansluiten op het netwerk. Dit
zorgt voor vertragingen in bouw- en verduurzamingsprojecten.
Afknijpen van Opwekking
Wanneer het net te vol zit, kan het zijn dat hernieuwbare energiebronnen worden ‘afgeknepen’, ook wel aftoppen of curtailment genoemd. Dat betekent dat bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens tijdelijk minder elektriciteit mogen leveren. Het afschalen van duurzame opwek is ongewenst voor verduurzaming van het energiesysteem. Financieel kan het aantrekkelijk zijn om opwek af te schakelen bv als er negatieve stroomprijzen zijn.
Vertraging in de Energietransitie
Congestie zorgt voor vertraging in het behalen van klimaatdoelen en het verduurzamen van de energievoorziening, omdat de capaciteit van het netwerk een beperkende factor wordt.
Om netcongestie aan te pakken, wordt er gewerkt aan een combinatie van oplossingen.
Uitbreiding en Versterking van het Netwerk
Netbeheerders investeren miljarden in de uitbreiding van het elektriciteitsnet om meer capaciteit te creëren. Dit is echter een langdurig proces vanwege de kosten, benodigde vergunningen en schaarste aan personeel.
Slimmer Gebruik van het Netwerk
Met slimme technologieën, zoals dynamische netwerkaanpassingen en vraagsturing, kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Hierdoor kan het netwerk efficiënter benut worden zonder direct nieuwe infrastructuur aan te leggen.
Flexibiliteit en Batterijopslag
Batterijopslag en vraagsturing geven meer flexibiliteit in het systeem, omdat energie opgeslagen kan worden wanneer de vraag laag is, om later weer ingezet te worden.
De energietransitie brengt grote uitdagingen met zich mee voor ons stroomnet, maar biedt ook kansen voor innovatie en verduurzaming. Samenwerking tussen overheden, netbeheerders, bedrijven en consumenten is essentieel om oplossingen te vinden en de toekomst van duurzame energie veilig te stellen. Met het aanpakken van congestie werken we niet alleen aan een betrouwbaarder elektriciteitsnet, maar ook aan een schonere en duurzamere energievoorziening voor iedereen.
De gezamenlijke netbeheerder publiceren een capaciteitskaart waring te zien is waar congestie problemen zijn. Hoe roder hoe groter de problemen met het netwerk.
Blijf op de hoogte van actualiteiten en ontwikkelingen over netcongestie, energiemanagement en batterijen
Thank you for Signing Up |