Het Lyv EMS kan lokaal (achter de meter) en centraal (voor de meter) optimaliseren. Centraal optimaliseren betreft het een optimalisatie in een gebied. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijventerrein of bungalowterrein waar onvoldoende vermogen van de netwerkbeheerder beschikbaar is. Gebiedsoptimalisatie is complex en dient nauwkeurig met de opdrachtgever afgestemd te worden.
Een Energy hub is een samenwerkingsverband in een afgebakend gebied tussen een groep afnemers en producenten om het gebruik van stroom te optimaliseren. De optimalisatie kan gericht zijn op het beter benutten van het stroomnetwerk of de in- en verkoop van stroom. Als er andere producten, zoals warmte, worden ingezet voor optimalisatie wordt dit ook wel een Multi Commodity Hub genoemd.
Steeds meer bedrijven kampen met problemen door netcongestie. Door het overvolle netwerk is een nieuwe of grotere aansluiting niet meer mogelijk. Meer stroom afnemen of in te voeden is niet toegestaan. De groei van een bedrijf of de verduurzaming stokt. Een energy hub kan de problemen oplossen door vermogen van een groep bedrijven te verdelen. Bedrijven alsnog kunnen groeien en verduurzamen.
Niet iedereen gebruikt stroom op hetzelfde moment. Zo zal een bakker vroeg in de ochtend stroom afnemen en een supermarkt later op de dag. Sinds kort is het mogelijk om stroom die niet gebruikt wordt door de bakker beschikbaar te maken voor de supermarkt. Om dit mogelijk te maken is een speciaal contract met de netwerkbeheerder nodig het zogenaamde groepscontract of GTO. Het vermogen wordt toebedeeld aan een groep. De groep kan dit vermogen zelf onderling verdelen zolang het opgeteld vermogen de overeengekomen waarde met de netwerkbeheerder niet overschrijdt.
Om te waarborgen dat de overeengekomen waarde niet wordt overschreden moet er gemonitord worden en er moet sturing mogelijk zijn. Hiervoor heeft Lyv de Central Load Control dienst ontwikkeld die die automatische stuurt op het maximale vermogen in een groep. Deze dienst is een aanvulling op de individuele Local Load Control dienst van een deelnemer. Hierdoor kan er makkelijk individueel gestart worden en kan er op er op een later moment uitgebreid worden naar een optimalisatie van een groep.
Bij een privaat net is er één centrale meter waar zich meerder gebouwen achter bevinden. Als er een te kort aan vermogen is heeft Lyv een dienst om dit op te lossen. De gebouwen en apparaten worden bemeten net als de hoofdaansluiting. Als de maximale belasting overschreden dreigt te worden stuurt het Lyv EMS een batterij aan of schakelt apparaten af om overbelasting te voorkomen.
Een community Portal biedt de mogelijkheid om het verbruik en de opwekcapaciteit in de community optimaal te beheren. Deelnemers van de community kunnen uiteraard volledig zelf bepalen of ze gebruik maken van de aangeboden diensten, maar de voordelen zijn legio! Zo krijgt een Community Manager inzicht in het verbruik en opwekcapaciteit van de deelnemers aan de community, kunnen ze de connectiviteit van iedereen zien en leden, klanten of verschillende vestigingen toevoegen wanneer nodig. De Community Manager kan ook aangeven welke apparaten beschikbaar kunnen worden gemaakt voor de deelnemers en welke geavanceerde diensten ter beschikking komen. Een community portal maakt ook Multi Site monitoring en energiemanagement mogelijk
Ons wijkhub concept
Steeds vaker komt de stroomvoorziening van een woonwijk in de knel. Er is niet genoeg capaciteit op het stroomnet om de woonwijk van voldoende stroom te voorzien. Om de capaciteitsproblemen op te losten heeft Lyv het Wijk hub concept omwikkeld. De Wijk hub is een combinatie van monitoring, slimme sturing en bijplaatsen van vermogen.
Vul uw gegevens in en vraag de whitepaper wijkhub aan.
Blijf op de hoogte van actualiteiten en ontwikkelingen over netcongestie, energiemanagement en batterijen
Thank you for Signing Up |