Peak Shaving

Energiepieken zijn duur

Veel organisaties hebben pieken in het energiegebruik. Denk hierbij aan kortstondige activiteiten die veel energie vergen. Deze activiteiten veroorzaken pieken gedurende een periode. Door deze pieken is er een kostbare stroomaansluiting nodig.

Grootte van de stroomaansluiting

Een stroomaansluiting moet groot genoeg zijn om een piek in het stroomverbruik op te vangen. Een piek in het stroomverbruik kan van korte duur zijn. Echter de grootte van de stroomaansluiting is gebaseerd op het piekverbruik. Er wordt daardoor betaald voor een aansluiting waar de capaciteit maar beperkt van wordt gebruikt (in de piek).

Stroomaansluiting gebaseerd op piek verbruik

Piek verlagen

Afhankelijk van de hoogte van de piek en de duur is het mogelijk om de piek te verlagen. Het verlagen van de piek kan worden gerealiseerd met een batterij. De batterij wordt geladen als er weinig stroom wordt gebruikt en ontladen als er een piek dreigt te ontstaan. Dit effect heet Peak Shaving. Peak Shaving maakt een kleinere stroomaansluiting mogelijk.

Peak shaving Principe

Geld besparen

Regelmatig krijgt Lyv de vraag of er geld bespaard kan worden met Peak Shaving.  Aangezien iedere case verschilt kan hier geen standaard antwoord op worden gegeven. Wel is het zo dat in bepaalde situaties de terugverdientijd minder dan 3 jaar is! In het geval van bedrijfsactiviteiten met kortstondige pieken is de gemiddelde terugverdientijd 2 – 3 jaar.  

Kostenvoordeel door lagere stroomaansluiting

Hoe nu verder

Om inzicht te krijgen of Peak Shaving financieel interessant is kan Lyv een onderzoek naar de kosten van de stroomaansluiting uitvoeren. Dit onderzoek heeft tot doel of het mogelijk is netwerkaansluiting kosten te verlagen. Netwerkaansluiting kosten zijn de vaste kosten om een netwerkaansluiting te hebben.

Onderzoek kosten stroomaansluiting

Bent u nieuwsgierig naar het onderzoek en heeft u vragen? Neem contact met ons op.