Huisbatterij

Vraag naar groene stroom neemt toe

Groene stroom is gewild. Consumenten wekken steeds vaker zelf stroom op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Die panelen leveren overdag vaak meer stroom op dan direct nodig is. Het overschot gaat dan bijvoorbeeld overdag via het net naar elders, terwijl ‘s avonds weer stroom van elders naar de woning moet. Dit zorgt voor veel transport van stroom, wat efficiënter (en goedkoper) opgelost kan worden.

Energie opslaan

Als we de zelf opgewekte stroom in een accu (huisbatterij) opslaan om op een later moment te gebruiken, voorkomen we dat het net te zwaar belast wordt en netbeheerders dure kabels moeten kopen en doorberekenen aan hun klanten. Bovendien zorgt opslag in een huisbatterij voor een kostenbesparing op uw energierekening. Nog een interessant voordeel is dat een huisbatterij kan dienen als noodstroomvoorziening.

Eigen stroom eerst

Tot nu toe hebben we in Nederland nog een gunstige salderingsregeling. De teveel opgewekte stroom mag u terug leveren aan het net, en u krijgt er zelfs een vergoeding voor. Deze regeling wordt in de toekomst mogelijk afgebouwd. Dan is het niet meer interessant om overschotten te hebben. Ook om deze reden is het dus beter om de overschotten zelf op te slaan, bijvoorbeeld in een huisbatterij, om er later zelf weer gebruik van te maken. Eigen stroom eerst!

Hoeveel stroom gaat er dan in en uit?

Om te weten hoeveel stroom u gaat opslaan, wilt u natuurlijk precies weten wanneer u de meeste stroom opwekt, en hoeveel. Hiervoor komen steeds meer technologische producten op de markt. Daarbij zien we dat het ene product ‘slechts’ meet en de resultaten weergeeft, en een ander product, zoals het innovatieve Lyv Smart Home +,  naast het meten en het aansturen van uw slimme apparaten in huis, ook kan laten zien wanneer de huisbatterij oplaadt en ontlaadt.

Lyv heeft hiervoor ook twee apps ontwikkeld:

LG RESU 6.5 Huisbatterij Lyv Haarlemmermeer

Huisbatterij

Zelf opwekken en zelf opslaan

Kortom, wilt u een goed rendement behalen met uw zonnepanelen, investeer dan ook in opslag. Dat kan een huisbatterij zijn, maar denk ook aan de accu van een elektrische auto. Momenteel doet Lyv Smart Living, in samenwerking met enkele projectpartners, hier onderzoek naar. Lees meer over een van de grootste demoprojecten in Nederland!