Buurtbatterij

Energie organiseren: samen opslaan, samen gebruiken

We kunnen veel organiseren, maar plannen wanneer het waait of hoe laat de zon schijnt, is natuurlijk onmogelijk! Jammer, want de vraag naar groene elektriciteit neemt toe. Consumenten wekken steeds vaker zelf stroom op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Vaak leveren die panelen overdag meer stroom dan in de wijk nodig is. De extra stroom verdwijnt dan via het net naar elders, terwijl ‘s avonds weer kostbare stroom van elders naar de wijk moet. Als we deze stroom in de wijk zelf houden door de stroom direct te gebruiken of op te slaan, voorkom je dat het net te zwaar belast wordt en zijn er geen dure nieuwe kabels nodig.

Energie opslaan in de wijk

Opslaan dus? Netwerkbeheerder Liander doet, in samenwerking met Lyv, onderzoek naar het bewaren van energie in een buurtbatterij. Klanten van het lokale energiebedrijf Tegenstroom in Haarlemmermeer zijn aangesloten op de buurtbatterij. Energie die in de wijk wordt opgewekt en niet direct wordt verbruikt, wordt ter plekke opgeslagen en bewaard voor momenten dat er weer vraag naar is. Een korte animatie vind je hieronder.

Wat is een buurtbatterij?

Zelf opgewekte energie opslaan in een buurtbatterij, hoe werkt dat? Een buurtbatterij is een huisje van pakweg 2,5 bij 3 meter. In dit huisje, qua uiterlijk te vergelijken met een container, zijn een aantal lithium-ion accu’s geplaatst. Deze hebben hun eigen regelapparatuur, waarmee het laden en ontladen wordt gemanaged. De energie die niet direct in de wijk zelf wordt verbruikt of het net opgaat, kan hier worden opgeslagen.

Buurtbatterij Lyv Tegenstroom Haarlemmermeer
Buurtbatterij 

Demoproject

Sinds begin 2017 onderzoeken de projectpartners hoe zij een buurtbatterij efficiënt kunnen integreren in een lokaal stroomnet met zonnepanelen en/of duurzame energiebronnen. Een groep van 35 huishoudens in de Haarlemmermeer doet mee aan deze pilot. Om inzicht te krijgen in het laden en ontladen van de buurtbatterij, krijgen de deelnemers de beschikking over een Lyv Smart Connect en een Lyv Dash waarop tevens het energieverbruik zichtbaar is. Zo krijgen consumenten steeds meer inzicht en de regie over hun eigen ‘smart home’.