Mini Seminar Congestie en oplossingen

Er is steeds meer aandacht in de media over problemen op het stroomnetwerk, ook wel congestie genoemd. Gemeentes moeten zorgen voor een oplossing, bedrijven en bedrijventerreinen kunnen niet uitbreiden en een school moet de klaslokalen warm houden met een milieu vervuilende generator. Het probleem wordt met de dag groter en Nederland kleurt steeds roder op de kaart.

Maar wat is nou congestie? Wat betekent het voor u als bedrijf of als overheid als u in deze situatie terechtkomt ? Wat zijn dan de mogelijke oplossingen?

Deze vragen worden behandeld tijdens het Mini Seminar Congestie en oplossingen. Het programma geeft u inzicht in dit groeiende probleem, en hoort u diverse mogelijke oplossingen in de opgedane ervaringen. U kijkt en luistert mee met onze experts die een exclusieve inkijk geven in hun aanpak speciaal voor onze bezoekers.

Het mini seminar wordt gestuurd door onze ervaren dagvoorzitter Henry Lootens.

 

Datum: 8 December 2021

Locatie: Huis van Eemnes, te Eemnes

Aanvang: 9:30 uur  

Dagvoorzitter: Henry Lootens

Voorlopig Programma

Zaal open met inloop vanaf  9:00 uur

Tijden Onderwerp 
  9.30 –  9.35 uur Welkomstwoord Henry Lootens & Inleiding evenement
 9.35 – 10.05 uur Edwin Edelenbos – Netbeheer Nederland – Zicht op Elektrificatie
10.05 -10.35 uur Harold Veldkamp – Provincie Drenthe –  Provinciale blik op congestie
10.35 -10.50 uur Pauze
10.50 -11.25 uur Simon Smit – NLcharge – Slimme laadinfra als strategische keuze
11.25 -12.00 uur Max Aerts – DENS – Elektriciteit o.b.v. vloeibare waterstof drager Hydrozine
12.00 -12.45 uur Brendan de Graaf – Lyv – Oplossing netcongestie met Central load Control
12.45 -12.55 uur Vragen en afronding

 

Deze experts spreken op de Mini Seminar Congestie en oplossingen.

Edwin Edelenbos – Netbeheer Nederland;  Edwin heeft ruime ervaring in de energie sector. Momenteel is hij werkzaam als Manager Strategie van Netbeheer Nederland. Netbeheer Nederland is de vereniging van alle elektriciteit- en gasnetbeheerders van Nederland. Een vereniging van de regionale en landelijke netbeheerders die maximaal geconfronteerd wordt met de uitdagingen van de energietransitie en elektrificatie. Hoe kijkt Netbeheer Nederland aan tegen ontwikkelingen die op ons af komen? Hoe kunnen we met elkaar de klimaatdoelen waarmaken?

Harold Veldkamp – Provincie Drenthe;  Binnen de provincie Drenthe is de problematiek rondom netcongestie al jaren voelbaar. De netbeheerders kunnen al tijden de vraag niet bijbenen naar nieuwe aansluitingen, met name op gebied van teruglevering aan het net. Hierdoor dreigen ondernemers en burgers binnen de provincie het vertrouwen te verliezen dat ze op afzienbare tijd hun bijdrage aan de realisatie van de duurzame energieopwekking binnen onze provincie kunnen waarmaken. De provincie Drenthe heeft (in goed overleg met de netbeheerders) de handschoen opgepakt en een programma gestart waarbij mogelijkheden in kaart zijn gebracht welke voor nieuw handelingsperspectief kunnen zorgen. Samen met de marktpartijen die dit soort oplossingen kunnen realiseren proberen we hiermee weer een positieve impuls te leveren aan de Drentse bijdrage aan de klimaatdoelstellingen. Deze presentatie geeft een overzicht van wat er gaande is en hoe die oplossingen zoals die nu zijn geïdentificeerd eruit zien.

Simon Smit – NLcharge; Nederland bevindt zich volop in de energietransitie. De milieuzones zijn onvermijdelijk en bedrijven moeten steeds meer elektrificeren. De alarmbellen rinkelen omdat er een op veel locaties een tekort aan netcapaciteit dreigt. Slimme laadoplossingen verdienen uw aandacht en ze kunnen het verschil maken. Het is een samenspel van beschikbare capaciteit, gelijktijdigheid, prijs, inpassing in uw bedrijfsproces, planning, combinaties met solar en nieuwe ontwikkelingen. In deze sessie vertelt Simon Smit, CEO van NLcharge, over hoe je met onderscheidende techniek de beschikbare capaciteit beter kunt benutten.   

Max Aerts – DENS; DENS heeft een emissie loze aggregaat ontwikkeld, de DENS X2, die elektriciteit opwekt op basis van de waterstof drager hydrozine. Hydrozine maakt het mogelijk om grote hoeveelheden waterstof op te slaan en te transporteren in standaard RVS of kunststof verpakkingseenheden. De hydrozine wordt in het aggregaat terug omgezet naar waterstof en vervolgens in elektriciteit door een conventionele brandstofcel. Op deze manier kan waterstof op een gebruiksvriendelijke en veilige manier worden toegepast als emissie loze en duurzame energiebron, zonder uitstoot van schadelijke emissies.

Brendan de Graaf – Lyv; Oplossing netcongestie met Central load Control

 

Voor wie is dit mini seminar het meest interessant:

  • Bedrijven en Bedrijventerreinen in congestiegebieden.
  • Overheden die te maken hebben met congestie problemen.
  • Overige partijen die geconfronteerd worden met congestie problematiek.

 

Het aantal plaatsen voor dit Mini Seminar is beperkt, het aanmelden is geen garantie op een plek. U ontvangt van Lyv een bevestigingsmail.

We volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid. Daarom vragen wij om een coronatoegangsbewijs.