Flexibel en superslim met energie omgaan

Jeroen Koijen bedacht een uniek energiesysteem voor zijn huis met een batterijsysteem en energiemanagement van Lyv.

Een eigen huis bouwen. Deze droom kwam uit voor Jeroen Koijen. In 2016 betrok hij samen met zijn gezin hun nieuwe huis in het westen van Brabant. Met zijn ervaring in de energiewereld was één ding duidelijk. Het huis moest duurzaam en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn in de energiebehoefte. Lyv interviewde Jeroen over hoe hij aan de slag is gegaan met zijn huis, zonnepanelen, thuisbatterij en het slim aansturen van zijn energiehuishouding.

Niet vergeten

Op de eerste vraag ‘Waar ben je begonnen met het verduurzamen?’ is Jeroen heel duidelijk: “Begin met het verlagen van je warmte vraag. Het isoleren van je woning is de eerste stap die je niet moet vergeten. Alle warmte die je kunt vasthouden, hoeft niet te worden geproduceerd. Dat is de eerste winst voor je portemonnee en het milieu. In ons geval konden we dat met de bouw van het huis gelijk goed aanpakken.”

In fases verduurzamen

In 2018 werden de eerste zonnepanelen geïnstalleerd en een jaar later kwamen er nog meer bij. “In totaal wekken 46 zonnepanelen de stroom op en van maart tot november gebruiken wij niet meer stroom dan er wordt opgewekt. Sterker nog, wij leveren op zonnige dagen in die periode meer terug dan we verbruiken. In de wintermaanden is dat wel anders. Er is minder zon dus wordt er veel minder opgewekt dan we nodig hebben. Zo hebben we in januari 1000 kWh verbruikt tegenover een productie van 200 kWh.”, vertelt Jeroen. Het hoge stroomverbruik komt doordat de woning na de aanleg van de zonnepanelen gasloos is geworden. De 100% elektrische warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis en warm tapwater.

Wij gingen (veel) verder

Jeroen verdiepte zich verder in zijn energiehuishouding. Op basis van de data uit zijn slimme meter onderzocht hij de mogelijkheden. En die mogelijkheden zijn groot wanneer er een batterij zou worden toegevoegd aan het energiesysteem. Jeroen concludeerde dat het direct eigen verbruik van de stroom die wordt opgewekt met de zonnepanelen zou kunnen worden verhoogd van 30 naar 70 procent. Ook kan de batterij als een noodstroomvoorziening dienen om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Maar, daar stopt het niet. Het sturen op dynamische energietarieven en de mogelijkheid om de netbelasting te verlagen behoort tot de mogelijkheden. “Het kan allemaal, maar door de salderingsregeling is er nauwelijks een incentive om te sturen op bijvoorbeeld het verhogen van direct eigen verbruik, oftewel zelfconsumptie, van stroom uit de zonnepanelen. Mijn eerste reactie was dan ook dat een batterij niet rendabel kon zijn. Maar, ik kwam op het idee om een tweede meter (ook wel allocatiepunt) aan te laten leggen in de woning. Dat zorgde ervoor dat ik twee energiecontracten kon afsluiten. De zonnepanelen en mijn huidige energiecontract met salderen lopen via mijn bestaande meter en op de nieuwe meter sloot ik een dynamisch energiecontract af. Vervolgens koppelde ik er een 20 kWh batterij van Lyv aan. De batterij laadt nu op het meest voordelige tarief op, soms zelfs tegen negatieve prijzen. En de batterij ontlaadt als de prijzen hoger zijn.

Energiemanagement maakt het flexibel

Wat echt cruciaal is in de energietransitie is flexibiliteit creëren in de energievraag en het -aanbod. Daar is hardware en software voor nodig. Met een goede aansturing wordt het gehele energiesysteem namelijk echt flexibel. Wanneer salderen wordt afgebouwd en minder aantrekkelijk is, en zeker na de afschaffing, weet Jeroen exact wat hij wil aanpassen: “De tweede meter zal weer verdwijnen en dan nemen we de batterij weer op in ons energiesysteem achter de eerste meter. Door dit te doen en de batterij slim aan te sturen met energiemanagement kunnen we alle mogelijkheden die ik eerder onderzocht toepassen. Denk dan niet alleen aan het verhogen van de zelfconsumptie van zonnestroom, maar ook aan het beperken van de netbelasting en slim gebruik maken van dynamische tarieven. 

Rol van salderen

De salderingsregeling is ooit in het leven geroepen als stimuleringsmaatregel, zodat kleinverbruikers zouden gaan investeren in zonnepanelen. Destijds een goed en nuttig instrument, maar het is ook belangrijk dat er een helder afbouwpad komt, vindt Jeroen: “De salderingsregeling staat nu ter discussie en er zijn plannen om het versneld af te bouwen. Ondanks dat ik er nu ook van profiteer, ben ik voorstander van een helder afbouwpad. De kosten voor de aanschaf van zonnepanelen zijn de laatste jaren gedaald en de huidige salderingsregeling zet juist de investeringen in andere innovaties op slot die we nodig hebben om flexibiliteit te creëren in het elektriciteitsnet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de doorontwikkeling van batterijsystemen met een geavanceerde aansturing, zodat stroom en het elektriciteitsnet optimaal worden gebruikt.

Op de hoogte blijven van actualiteiten en ontwikkelingen over netcongestie, energiemanagement en batterijen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief