Zitten we straks met een grote hoeveelheid ‘domme’ spijt-warmtepompen?

In mijn vorige column voor Warmte365 schreef ik over de beweging om van het gas af te gaan en dan met name met de inzet op warmtepompen. Ook vraag ik me in die column af of ons stroomnet die elektrificatie aan kan. We zijn nu amper zes maanden verder en de wereld lijkt er anders uit te zien. Warmtepompen zijn als gevolg van de oorlog in Oekraïne niet meer aan te slepen en het stroomnet in Brabant en Limburg is op slot gegaan.

Keuze warmtepomp best lastig
Wij zijn al een jaar of vijf bezig met de verduurzaming van ons huis en de laatste stap is een warmtepomp. Ik ben op zoek gegaan naar een warmtepomp en een installateur. We waren achteraf net op tijd, voor de vraag naar warmtepompen helemaal losbarstte. Zelf ben ik oud-installateur maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het best ingewikkeld vond om een keuze voor een warmtepomp te maken. Lucht/lucht, lucht/water, buffervat, dikkere leidingen, welke regeling. Ga er maar aan staan. Tijdens dit traject heb ik me een paar keer afgevraagd hoe niet-techneuten een dergelijke keuze maken. Het is ons gelukt en heb een goed gevoel bij de keuze.

Hoe groot moet de warmtepomp zijn?
Voor een zo lang mogelijke levensduur van een warmtepomp moet de compressor zo weinig mogelijk schakelingen maken. Het juiste vermogen is dan belangrijk. Bij een te groot vermogen zal de warmtepomp te vaak schakelen en een te kleine warmtepomp kan het niet warm krijgen als het koud is.

Op basis van vuistregels werd het vermogen van onze warmtepomp uitgerekend. Dat resulteerde in een vermogen van 7 kW. Ik vroeg me af wat het vermogen zou zijn op basis van ons gasverbruik. We hebben een slimme meter die gasverbruik per 15 minuten registreert. Die data leggen we vast in het Lyv energie management platform. We hebben die data teruggerekend met B=QxHs en graaddagen. Dit resulteerde in een  belasting van ca. 3kW op de koudste dag. Let wel, inclusief tapwater en inclusief ketelverlies.

Lager vermogen?
Het vermogen zou dus nog lager zijn. Ik heb dit lagere vermogen voorgelegd aan een aantal techneuten in mijn netwerk. Daar kwam o.a. naar voren dat ik met een koudere periode zou moeten rekenen. De koudere periode heb ik niet aangehouden omdat dit zeldzaam is. En als het een keer heel koud is, dan kan het zijn dat ik niet het hele huis warm krijg, maar dat durf ik wel aan.

Al is het vermogen van de warmtepomp op een enkele dag in een paar jaar aan de krappe kant dan is het vermogen gemiddeld over het jaar nog veel te groot. Immers hoe vaak heb je het maximale vermogen van een verwarmingstoestel nodig? Ik vraag me af of een gemiddelde warmtepomp niet te groot wordt gekozen, je wil immers niet dat een klant in de kou komt te zitten. Maar het zou me niet verbazen als we het vermogen van een warmtepomp over een paar jaar wel naar beneden afronden.

Een slimme warmtepomp
Als ontwikkelaar van slimme energiesystemen wil ik ook dat mijn warmtepomp aangestuurd kan worden op het net en naar aanleiding van marktomstandigheden. Onze warmtepomp is daar in basis geschikt voor en de software maken we zelf. Ik kan dan sturen op een dynamisch tarief of het netwerk ontlasten. Er is nu nog geen incentive om het netwerk zorgvuldig te belasten, maar ik denk dat die er komt.

Dit overwegende: er staan straks honderdduizenden warmtepompen in het veld die dom zijn, is dit wenselijk? Die warmtepompen staan er voor 20 jaar. De behoefte aan stuurbare flexibele apparaten  neemt alleen maar toe. Zitten we straks met een grote hoeveelheid ‘domme spijt’-warmtepompen? Dat zou zomaar kunnen. Wat mij betreft worden er zoveel mogelijk slimme warmtepompen geplaatst. Dat kan redelijk eenvoudig door alleen subsidie te verstrekken op deze slimme warmtepompen. Nu een kleine moeite waar we straks een groot plezier van kunnen hebben.

Deze column is gepubliceerd op Warmte365:
https://www.warmte365.nl/nieuws/zitten-we-straks-met-een-grote-hoeveelheid-%E2%80%98domme%E2%80%99-spijt-warmtepompen-64A9ACAD.html

Op de hoogte blijven van actualiteiten en ontwikkelingen over netcongestie, energiemanagement en batterijen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief