Auto als thuisbatterij, waar koop ik die?

De batterij van een elektrische auto gebruiken om zonnestroom op te staan of om gebruik te maken van andere energiediensten. Vehicle To Grid (V2G) zoals het word genoemd is niet nieuw. Maar kun je als particulier inmiddels een V2G auto kopen?

Als ontwikkelaar van energie managementsystemen heb ik een grote interesse in V2G oplossingen. Wij ontwikkelen bv software om batterijen slim aan te sturen. Daarmee is het mogelijk om gebruik te maken van uur-prijzen op de stroommarkt of om het stroomnet te ontlasten. Een V2G oplossing is een logische aanvulling op het systeem wat we ontwikkeld hebben.

Niet alles tegelijk Bij het ontwikkelen van diensten voor batterijen zijn we tegen diverse uitdagingen aangelopen. Die uitdagingen hebben we overwonnen en we bieden inmiddels concreet producten en diensten aan. Tijdens het ontwikkelen ben ik me steeds bewuster geworden van de complexiteit om een concept te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Daarom hebben we ervoor gekozen om V2G op een later moment aan onze systemen toe te voegen. Mijn gedachte was dat V2G dan verder ontwikkeld zou zijn en makkelijker om toe te voegen aan onze systemen.

We kunnen beginnen! Afgaande op de media rond V2G heeft zich bij mij het beeld ontwikkeld dat er flinke stappen zijn gezet rond V2G. Hiernaast werd ik uitgenodigd bij een andere pionier die een werkend V2G concept heeft laten zien. Voor mij genoeg reden om V2G op te pakken, te beginnen met een V2G auto.

Nissan Dealer Ik ben met mijn echtgenote naar een Nissan dealer gegaan om ons te laten informeren over een Nissan met V2G mogelijkheden. Naast het kopen van een V2G auto zou ik ook ondersteuning willen van de dealer als ik vragen heb. Euhhh ja, ik weet niet zo veel van V2G zei de verkoper. Maar mijn collega is op training geweest voor elektrische auto’s. De collega vertelde dat V2G nog niet kan en een lader zou wel € 20.000 kosten. De beste man keek wat verbouwereerd toen ik aanbood om laders te leveren voor ca 30% van die prijs. Mijn vrouw keek me aan met de blik van stop maar, ga niet nog meer van dat soort vragen stellen.

VW Dealer Een dag later breng ik een bezoek aan een VW dealer. (Mijn vrouw wilde liever niet meer mee). De receptie medewerker waar ik telefonisch een afspraak mee had gemaakt heette mij welkom. “Daar staan de elektrische auto’s, kijkt u maar rond en ga er gerust in zitten.” Top, is er ook iemand die mij er wat van kan vertellen? Er werd een verkoper bijgehaald. “Euhhh ja, V2G moet in de toekomst kunnen, maar ik heb geen idee wanneer.” Enthousiast begon ik te vertellen over de testen met ID-4 in Duitsland. Hoe enthousiaster ik werd hoe hulpelozer de verkoper begon te kijken. Mijn echtgenote had ook mee moeten gaan om mijn enthousiasme wat te temperen.

Twitter Ik waardeer het enorm dat er gelijk word aangegeven dat er onbekendheid is met V2G maar het brengt mij niet dichter bij V2G auto waarmee ik zou kunnen testen. Ik besluit een oproep te doen op Twitter voor een dealer met kennis van V2G auto’s.

Een golf aan reacties volgt met verwijzingen naar projecten, persberichten en testen maar geen dealers. Meermaals word er verwezen naar het project in Utrecht. Een medewerker van het project in Utrecht laat via Twitter weten dat er op dit moment alleen de Nissan Leaf geschikt is voor V2G.

Hyundai Johan Hendriks reageert op mijn Twitter bericht en tagt een aantal auto merken waaronder Hyundai. Via twitter ontstaat er mailcontact met Hyundai. Een medewerker van Hyundai laat mij weten dat V2G nog in een testfase is en dat V2G auto’s nog niet te koop zijn. Of Hyundai voor AC of DC gaat kiezen staat nog niet bekend. De proef in Utrecht is met AC laden en ik was benieuwd naar het motief achter deze keuze.

Te vroeg Als er dan nog even geen V2G auto te koop is dan ben ik simpelweg te vroeg. V2G gaat vast komen maar wanneer is nog onduidelijk. Ik kijk er naar uit en neem ondertussen de media uitingen rond V2G met een flinke korrel zout.

Brendan de Graaf Directeur Lyv Smart Energy Systems

Deze column is gepubliceerd op LinkedIn https://www.linkedin.com/pulse/auto-als-thuisbatterij-waar-koop-ik-die-brendan-de-graaf

Elke maand op de hoogte blijven van actualiteiten en ontwikkelingen over netcongestie, energiemanagement en batterijen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief