Buurtbatterij

Energie organiseren: samen opslaan, samen gebruiken

We kunnen veel plannen, maar organiseren wanneer het waait of hoe laat de zon schijnt is natuurlijk onmogelijk! Jammer, want de vraag naar groene elektriciteit neemt toe. Consumenten wekken wel steeds meer zelf stroom op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Die panelen leveren overdag vaak meer stroom op dan in de wijk nodig is. De extra stroom verdwijnt dan via het net naar elders, terwijl ’s avonds weer kostbare stroom van elders naar de wijk moet. Als we deze stroom in de wijk zelf houden door het direct te gebruiken of op te slaan, voorkom je dat het net te zwaar belast wordt en zijn er geen dure nieuwe kabels nodig.

Energie opslaan in de wijk

Opslaan dus? Netwerkbeheerder Liander doet, in samenwerking met het lokale energiebedrijf Tegenstroom in Haarlemmermeer en met Lyv Smart Living, onderzoek naar het bewaren van energie in een buurtbatterij. Energie die in de wijk wordt opgewekt en niet direct wordt verbruikt, wordt ter plekke opgeslagen en bewaard voor momenten dat er weer vraag naar is. Een korte animatie vind je hieronder.

Wat is een buurtbatterij?

Zelf opgewekte energie opslaan in een buurtbatterij, hoe werkt dat? Een buurtbatterij is een huisje van pakweg 2,5 bij 3 meter. In dit huisje, qua uiterlijk te vergelijken met een container, zijn een aantal lithium-ion accu’s geplaatst. Deze hebben hun eigen regelapparatuur, waarmee het laden en ontladen wordt gemanaged. De energie die niet direct in de wijk zelf wordt verbruikt, of het net opgaat, kan hier worden opgeslagen.

Buurtbatterij Lyv Tegenstroom Haarlemmermeer
Buurtbatterij 

Demoproject

Vanaf begin 2017 onderzoeken de projectpartners hoe zij een buurtbatterij efficiënt kunnen integreren in een lokaal stroomnet met zonnepanelen en/of duurzame energiebronnen. Een groep van 30 huishoudens in de Haarlemmermeer doet mee aan deze pilot. Om inzicht te krijgen in het laden en ontladen van de buurtbatterij, krijgen de deelnemers de beschikking over een Lyv Smart Home + systeem, waarop tevens het energieverbruik zichtbaar is. Zo krijgen consumenten steeds meer inzicht en de regie over hun eigen ‘smart home’. Meer informatie over het Lyv Smart Home + systeem vindt u hier.

Buurtbatterij Rijsenhout Lyv Smart Living 3